Témaindító hozzászólás
|
2004.10.21. 17:53 - |
Árvácska
Hozzávalók: a rózsaszín tésztához: 2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag puncs pudingpor, 3 ek. cukor
a sárga tésztához: 2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 3 ek. cukor
a barna tésztához: 5 db tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag csokoládé pudingpor, 4 ek. cukor
a krémhez: 30 dkg margarin, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 csomag vanília pudingpor, kakaópor
A tésztákat külön készítem el. A tojások fehérjét felverem, belekeverem a sárgájával kikevert cukrot, a pudingport és a sütőport. A sárga és a rózsaszín tésztákat kivajazott, kilisztezett őzgerinc formában sütöm meg, a barna tésztát nagyméretű tepsiben. Ha kisült a barna lap, feltekerem. A sárga és a rózsaszín rudakat összefordítom, beleteszem a szétnyitott barna tésztába, és újra feltekerem, hogy együtt hűljenek ki. Közben elkészítem a krémet. A tejben sűrűre főzöm a pudingport. Amíg hűl, a margarint porcukorral, vaníliás cukorral majd a kihűlt pudinggal habosra keverem. A krém háromnegyed részét fehéren hagyom, egynegyedéhez kevés kakaóport keverek. A tésztát úgy állítom össze, hogy a barna lapot kiterítem, rákenem a fehér krémet. A színes rudakat hosszában kettévágom, és leteszek a fehér krémre egy rózsaszín és egy sárga darabot egymás mellé. Rákenem a kakaós krémet. Ellentétes színű darabot rakok a tetejére, és feltekerem. Konyharuhával összefogom, hűtőben dermesztem. Tálaláskor kibontom és szeletelem.
Bécsi táska
Hozzávalók: 80 dkg mélyhűtött vajastészta, 40 dkg barackíz, 12 dkg dió, 2 db tojás, 5 dkg vaníliás porcukor
A tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A barackízt összekeverjük a darált dióval, és a négyzetek közepére kis halmocskákat rakunk. A tészta széleit felvert tojással megkenjük, majd sarkait átlósan egymásra hajtjuk. A tetejét is megkenjük a tojással, és forró sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.
Békebeli ischler
Hozzávalók: 10 dkg mandula, 15 dkg liszt, 15+15+8 dkg margarin, 8+4 dkg porcukor, 6+20 dkg főzőcsokoládé, 3 ek. rum, 10 dkg ribizlilekvár, durvára vágott mandula
A mandulát megdaráljuk, mélyebb tálba tesszük, hozzászitáljuk a lisztet, beledaraboljuk a 15 dkg margarint, hozzáadjuk a 8 dkg porcukrot, egy csipet sót, és sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőszekrényben két óra hosszat pihentetjük. 15 dkg kézmeleg margarint a maradék 4 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk 6 dkg darabokra tördelt, meglangyosított csokoládét, a rumot, és a krémet nyomózsákba tesszük. A 20 dkg csokoládét darabkákra tördeljük, hozzátesszük a 8 dkg margarint, felolvasztjuk, és simára keverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra /gázsütő: 3. fokozat/. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 8-10 cm-es köröket szúrunk ki belőle, majd a lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A süteménylapokat deszkára rakjuk, egy sort megkenünk ribizlilekvárral, a lekvár tetejére nyomózsákból krémet nyomunk, befedjük a másik lappal, és összenyomjuk. A megtöltött lapokat bevonjuk a csokoládéval, közepét megszórjuk durvára vágott mandulával, és hagyjuk megdermedni.
Borzacskák
Hozzávalók: 40 dkg nutella, 20 dkg csokoládé, 1 dl tej, 15 dkg vaj, 20 dkg háztartási keksz, fél liter pattogatott kukorica
A nutellát 10 dkg összetördelt csokoládéval, fél dl tejjel és vajjal egy lábasban melegítsd meg és közben keverd simára. A kekszet daráld meg és locsold meg a maradék tejjel, 6 kávéscsészét bélelj ki folpackkal. Felváltva, több rétegben simítsd bele a nutellás krémet és a kekszmasszát, egyengesd el a tetejét és hűtsd be 1-2 órára. Ezután a csészékből borítsd tálra, és húzd le a fóliát. A maradék 10 dkg csokoládét egy kis lábasban olvaszd meg, csorgasd a desszertek tetejére és azon nyomban még melegen, szórd be őket vastagon pattogatott kukoricával. Ha jól megkötött, rakd a „borzacskákat” tálra.
Csíkos kakaósszelet
Hozzávalók: a tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 5 dkg kakaópor, 7 db tojás, 16 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez: 5 dl tej, 3 db tojássárgája, 5 dkg főzni való vaníliás pudingpor, 5 ek. cukor, csipetnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin
a tetejére: 10 dkg darált dió, 1 púpozott ek. cukor, 6 dkg kakaópor, 4 ek. porcukor, 4 ek. rum
A tésztához a lisztet a kakaóval összekeverjük. A tojások sárgáját a fele cukorral, 1 ek. vízzel, a sóval meg a reszelt citromhéjjal fehéredésig /sűrűn folyósra/ keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát egybeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal /200 C°; légkeveréses sütőben 180 C°/ 15-20 percig sütjük. A tésztát a tepsiről a papírral együtt leemeljük, 10 percig pihentetjük. Utána a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a képen látható módon 3 részre vágjuk.
A töltelékhez egy kevés tejet elkeverünk a tojások sárgájával meg a pudingporral. A maradék tejet a cukorral, a sóval és a margarinnal fölforraljuk. Egy keveset ebből a tojásos masszához merünk, simára keverjük, majd a maradék tejbe öntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik. Továbbra is keverjük, egészen addig, amíg kihűl. Utána két piskótalap közé töltjük; a harmadik lapot félbevágva töltjük meg.
A diót sütőben, közepes lánggal 10-12 percig sütjük-pirítjuk, de rázogatva ezt a tűzhelyen is megtehetjük. Amint kicsit kihűlt, barna héját ledörzsöljük, majd a szemeket a tésztából leeső szélekkel ledaráljuk, és beleforgatjuk a cukrot meg a 2 dkg kakaót is. A bevonathoz a porcukrot 1 dl vízben a kakaópor kétharmadával kevergetve fölforraljuk, és a rummal ízesítjük. A töltött tésztát 14 szeletre vágjuk, majd a langyos csokoládémasszában megforgatjuk. Végül egyenként a diós morzsába hempergetjük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd a maradék kakaót rászitáljuk
Csokis aprósütemény
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tasak élesztőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg margarin, 10 dkg darált, enyhén pirított mogyoró, 12,5 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg étcsokoládé tortabevonó, 5 dkg margarin
A lisztet és az élesztőport összekeverjük, majd a munkafelületre szitáljuk. A közepébe mélyedést formázunk, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást hozzáadjuk, és a liszt egy részével összekeverjük úgy, hogy sűrű masszát kapjunk. Ehhez adagoljuk a darabokra vágott hideg margarint, a mogyorót és a reszelt csokoládét, majd a liszttel befedjük, és gyorsan összedolgozzuk, amíg sima tésztát kapunk. Ha ragad a tészta, tegyük egy kis időre hűvös helyre. A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, tepsibe rakjuk, és villával laposra nyomkodjuk. Elektromos sütőben 175-200°C-on előmelegítés nélkül, gázsütőben 3-4 fokozaton 5 perc előmelegítés után kb. 10 percig sütjük. A tortabevonót darabokra törjük és felolvasztjuk, hozzákeverjük a lágy margarint. A már kihűlt süteményeket félig a mázba mártogatjuk, sütőpapírra helyezzük, míg a máz megdermed.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: a felfújthoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 3 púpozott ek. kakaó, 3 púpozott ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojássárgája, 6 db tojásfehérje
a mártáshoz: 3 db tojássárga, 2 ek. cukor, 5 dl tej, 2 ek. kakaó, 1 csomag vaníliás cukor
A vajból a liszttel meg a tejjel sűrű besamelt főzünk, azon forrón közékeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot meg a kakaót, és langyosra hűtjük. Ekkor adjuk hozzá a hat habbá vert fehérjét, és kizsírozott tűzálló tálba töltjük. A forró sütőben, gőzfürdőben kb. 45 percig gőzöljük. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez kikeverjük a hozzávalókat, és vagy gőz fölött kevergetve, vagy nyílt tűzre téve, de habverővel gyorsan keverve, nehogy összekapjon, mártássá főzzük. Azon forrón külön tálkában kínáljuk a csokoládéfelfújthoz, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelő mennyiséggel locsolja meg.
Csokoládés bögrelepény
Hozzávalók: 2 db tojás, 1 bögre (2 dl) cukor, fél csomag sütőpor, 2 ek. kakaó, 2 dl tejföl, 1 bögre rétesliszt
A tojásokat simára keverjük a cukorral, a sütőporral, kakaóval meg a tejföllel. Apránként, kevergetve hozzáadjuk a réteslisztet, és kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. A forró sütőben tűpróbáig sütjük. Ezt a csokoládés alaptésztát különféleképpen változtathatjuk, így sütés előtt a tetejét durvára vágott dióval is meghinthetjük, akkor kockákra vágva rakjuk majd tálra. Kitűnő tortának is ez a tészta: két lapba vágva, közepét lekvárral megkenve, a tortát édes tejszínhabbal bevonva is tálalhatjuk, de megtölthetjük, bevonhatjuk csokoládé-, illetve diókrémmel is.
Csokoládés krémes
Hozzávalók: a tésztához: 12 dkg margarin, 18 dkg liszt, 5 dkg cukor
a krémhez: 12 dkg margarin, 8 dkg cukor, 5 dkg liszt, 20 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 0,5 dl tej
A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk. Alacsony peremű tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk, középmeleg sütőben megsütjük, majd kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet: a margarint a cukorral és a liszttel kikeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, és takaréklángon, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és hideg helyen megdermesztjük. A darabokra tördelt csokoládét a tejjel felolvasztjuk, és az öntettel a krém tetejét bevonjuk. Kockára vágva tálaljuk.
Diós kifli
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 25 dkg áttört tehéntúró, 25 dkg Rama margarin, csipetnyi só
a töltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, fél citrom reszelt héja vagy mk. őrölt fahéj, 1 dl tej kb., 2 ek. barackíz
a tetejére: 1 db tojás
A tésztához valókat összegyúrjuk, és hűtőszekrényben legalább egy óráig pihentetjük. Késfok vastagra nyújtjuk, és korongokat szúrunk ki belőle. A töltelékhez valókat összekeverjük, és minden korongra 1-1 kiskanálnyit rakva, a tésztát összehajtjuk, csücskeiket kifli alakúra hajlítjuk. Sütőlemezre egymás mellé fektetve, a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal szép pirosra sütjük.
Diós kocka
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg dió, 10 dkg finomliszt, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 6 db tojás, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 40 db felezett dió
Vízfürdőt készítünk. A felsőedénykébe tördeljük és felolvasztjuk az étcsokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A diót durvára megvágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat kettéválasztjuk. Kivajazunk egy közepes nagyságú tepsit. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő: 2. fokozat). A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgákkal és a langyos csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és a lisztes-diós keverékkel felváltva, kanalanként laza mozdulatokkal, a csokoládés masszához keverjük. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk és a sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben a sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálon áttörjük, majd azonnal a sütőből kivett, forró sütemény tetejére kenjük, néhány percig szikkadni hagyjuk. a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk a tortabevonót, a lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megdermedne, késheggyel 4x4 cm-es kockákat jelölünk be rajta, mindegyik közepébe gyöngéden 1-1 fél diót nyomunk, és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Diós /mandulás/ táska
Hozzávalók: a tésztához: 75 dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, 35 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 2 dkg élesztő, kevés tej, csipetnyi só
a töltelékhez: 20 dkg darált dió vagy mandula, 3 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 ek. kakaó
a tetejére: 1 db tojássárgája
A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt egy kevés tejben megfuttatva adjuk hozzá. Ha a tészta nem áll össze, egy kevés hideg vízzel dagasztjuk be. Cipóban, hűvös helyen legalább egy óráig pihentetjük, majd kb. két mm vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel három-négyujjnyi széles négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és először a cukrot, majd a darált diót (vagy mandulát), végül a kakaót is belekeverjük. Minden tésztadarabra egy kiskanállal rakunk belőle, és a tésztalap két átellenes csücskét összefogva, középen összenyomjuk. (megtűzhetjük, ezt a középső csücsköt egy-egy fogvájóval is.) Sütőlemezre egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgával megkenjük, és a forró sütőbe toljuk. Ha fogvájóval tűzzük meg a tésztát, azt sülés után, még melegen kihúzzuk belőle.
Epres-csokoládés praliné
Hozzávalók: 1 tábla (100 g) keserű csokoládé, 12,5 dkg eperdzsem, 2 ek. rum vagy konyak, 15 dkg darált mogyoró, 2 ek. kakaó, 20 db minyonpapír tálka
A csokoládét kevergetés mellet felolvasztjuk, a dzsemet péppé zúzzuk vagy szűrőn átnyomjuk. A dzsemet összekeverjük a rummal vagy konyakkal, és hozzákeverjük a csokoládéhoz. Végül hozzáadjuk a mogyorót, és a masszát addig hagyjuk állni, míg könnyen formálható lesz. A masszából hüvelykujjnyi vastagságú rudat csinálunk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk, és golyókat formálunk belőlük. A golyókat megforgatjuk a kakaóban, és beletesszük a papírtálkákba. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. Hűtve 1-2 hétig is eltartható.
Gesztenyekocka
Hozzávalók: 4 db tojás,8 dkg kristálycukor,8 dkg csokoládé,8 dkg mandula,2 dkg vaj,12 dkg baracklekvár,15 dkg gesztenyemassza,6 dkg porcukor,0,3 dl rum,1 dl csokoládémáz
A tojások sárgáját a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, a darált mandulát. Végül lazán belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A sütőtepsit vajjal kikenjük, liszttel kihintjük, a masszát beleöntjük, és vékonyra elkenjük. Középmeleg sütőben megsütjük, ha kihűlt baracklekvárral megkenjük. A gesztenyemasszát porcukorral és rummal jól összegyúrjuk, egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Végül csokoládémázzal bevonjuk. Kockára vágva kínáljuk.
Gesztenyés sarlott
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza,1 lekváros piskótatekercs,6 lap zselatin,5 dl tejszín,6 dkg porcukor,5 ek. rum,10 dkg ribiszkezselé
A gesztenyemasszát hagyjuk felolvadni, majd krumplinyomón áttörjük. A piskótatekercset kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejszínből kemény habot verünk. Egy mély, gömbölyű formát (vagy tálat) folpackkal kibélelünk. A felszeletelt sütemény háromnegyed részével a formát úgy béleljük ki, hogy a szeletek egymáshoz illeszkedjenek. A gesztenyemasszát a porcukorral és a rummal habosra keverjük. A tejszínhabot óvatosan, nehogy összetörjön, beleforgatjuk. A zseletinlapot a vízből kiemeljük, és 2-3 evőkanál friss vízbe átrakva, kevergetve felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, és a gesztenyés habba keverjük. A gesztenyehabot a tésztával bélelt formába töltjük, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. A tetejét ribiszkezselével megkenjük, és a maradék piskótaszeleteket ráfektetjük. A tál tetejére a szájánál valamivel kisebb tányért fektetünk, kissé lenyomjuk, és még 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tányért levesszük, egy tálat a forma tetejére fektetünk, és gyors mozdulattal megfordítva a sarlottot a tálra borítjuk. A folpackot lehúzzuk, és azonnal tálaljuk.
|
Árvácska
Hozzávalók: a rózsaszín tésztához: 2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag puncs pudingpor, 3 ek. cukor
a sárga tésztához: 2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 3 ek. cukor
a barna tésztához: 5 db tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag csokoládé pudingpor, 4 ek. cukor
a krémhez: 30 dkg margarin, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 csomag vanília pudingpor, kakaópor
A tésztákat külön készítem el. A tojások fehérjét felverem, belekeverem a sárgájával kikevert cukrot, a pudingport és a sütőport. A sárga és a rózsaszín tésztákat kivajazott, kilisztezett őzgerinc formában sütöm meg, a barna tésztát nagyméretű tepsiben. Ha kisült a barna lap, feltekerem. A sárga és a rózsaszín rudakat összefordítom, beleteszem a szétnyitott barna tésztába, és újra feltekerem, hogy együtt hűljenek ki. Közben elkészítem a krémet. A tejben sűrűre főzöm a pudingport. Amíg hűl, a margarint porcukorral, vaníliás cukorral majd a kihűlt pudinggal habosra keverem. A krém háromnegyed részét fehéren hagyom, egynegyedéhez kevés kakaóport keverek. A tésztát úgy állítom össze, hogy a barna lapot kiterítem, rákenem a fehér krémet. A színes rudakat hosszában kettévágom, és leteszek a fehér krémre egy rózsaszín és egy sárga darabot egymás mellé. Rákenem a kakaós krémet. Ellentétes színű darabot rakok a tetejére, és feltekerem. Konyharuhával összefogom, hűtőben dermesztem. Tálaláskor kibontom és szeletelem.
Bécsi táska
Hozzávalók: 80 dkg mélyhűtött vajastészta, 40 dkg barackíz, 12 dkg dió, 2 db tojás, 5 dkg vaníliás porcukor
A tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A barackízt összekeverjük a darált dióval, és a négyzetek közepére kis halmocskákat rakunk. A tészta széleit felvert tojással megkenjük, majd sarkait átlósan egymásra hajtjuk. A tetejét is megkenjük a tojással, és forró sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.
Békebeli ischler
Hozzávalók: 10 dkg mandula, 15 dkg liszt, 15+15+8 dkg margarin, 8+4 dkg porcukor, 6+20 dkg főzőcsokoládé, 3 ek. rum, 10 dkg ribizlilekvár, durvára vágott mandula
A mandulát megdaráljuk, mélyebb tálba tesszük, hozzászitáljuk a lisztet, beledaraboljuk a 15 dkg margarint, hozzáadjuk a 8 dkg porcukrot, egy csipet sót, és sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőszekrényben két óra hosszat pihentetjük. 15 dkg kézmeleg margarint a maradék 4 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk 6 dkg darabokra tördelt, meglangyosított csokoládét, a rumot, és a krémet nyomózsákba tesszük. A 20 dkg csokoládét darabkákra tördeljük, hozzátesszük a 8 dkg margarint, felolvasztjuk, és simára keverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra /gázsütő: 3. fokozat/. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 8-10 cm-es köröket szúrunk ki belőle, majd a lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A süteménylapokat deszkára rakjuk, egy sort megkenünk ribizlilekvárral, a lekvár tetejére nyomózsákból krémet nyomunk, befedjük a másik lappal, és összenyomjuk. A megtöltött lapokat bevonjuk a csokoládéval, közepét megszórjuk durvára vágott mandulával, és hagyjuk megdermedni.
Borzacskák
Hozzávalók: 40 dkg nutella, 20 dkg csokoládé, 1 dl tej, 15 dkg vaj, 20 dkg háztartási keksz, fél liter pattogatott kukorica
A nutellát 10 dkg összetördelt csokoládéval, fél dl tejjel és vajjal egy lábasban melegítsd meg és közben keverd simára. A kekszet daráld meg és locsold meg a maradék tejjel, 6 kávéscsészét bélelj ki folpackkal. Felváltva, több rétegben simítsd bele a nutellás krémet és a kekszmasszát, egyengesd el a tetejét és hűtsd be 1-2 órára. Ezután a csészékből borítsd tálra, és húzd le a fóliát. A maradék 10 dkg csokoládét egy kis lábasban olvaszd meg, csorgasd a desszertek tetejére és azon nyomban még melegen, szórd be őket vastagon pattogatott kukoricával. Ha jól megkötött, rakd a „borzacskákat” tálra.
Csíkos kakaósszelet
Hozzávalók: a tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 5 dkg kakaópor, 7 db tojás, 16 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez: 5 dl tej, 3 db tojássárgája, 5 dkg főzni való vaníliás pudingpor, 5 ek. cukor, csipetnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin
a tetejére: 10 dkg darált dió, 1 púpozott ek. cukor, 6 dkg kakaópor, 4 ek. porcukor, 4 ek. rum
A tésztához a lisztet a kakaóval összekeverjük. A tojások sárgáját a fele cukorral, 1 ek. vízzel, a sóval meg a reszelt citromhéjjal fehéredésig /sűrűn folyósra/ keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát egybeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal /200 C°; légkeveréses sütőben 180 C°/ 15-20 percig sütjük. A tésztát a tepsiről a papírral együtt leemeljük, 10 percig pihentetjük. Utána a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a képen látható módon 3 részre vágjuk.
A töltelékhez egy kevés tejet elkeverünk a tojások sárgájával meg a pudingporral. A maradék tejet a cukorral, a sóval és a margarinnal fölforraljuk. Egy keveset ebből a tojásos masszához merünk, simára keverjük, majd a maradék tejbe öntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik. Továbbra is keverjük, egészen addig, amíg kihűl. Utána két piskótalap közé töltjük; a harmadik lapot félbevágva töltjük meg.
A diót sütőben, közepes lánggal 10-12 percig sütjük-pirítjuk, de rázogatva ezt a tűzhelyen is megtehetjük. Amint kicsit kihűlt, barna héját ledörzsöljük, majd a szemeket a tésztából leeső szélekkel ledaráljuk, és beleforgatjuk a cukrot meg a 2 dkg kakaót is. A bevonathoz a porcukrot 1 dl vízben a kakaópor kétharmadával kevergetve fölforraljuk, és a rummal ízesítjük. A töltött tésztát 14 szeletre vágjuk, majd a langyos csokoládémasszában megforgatjuk. Végül egyenként a diós morzsába hempergetjük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd a maradék kakaót rászitáljuk
Csokis aprósütemény
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tasak élesztőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg margarin, 10 dkg darált, enyhén pirított mogyoró, 12,5 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg étcsokoládé tortabevonó, 5 dkg margarin
A lisztet és az élesztőport összekeverjük, majd a munkafelületre szitáljuk. A közepébe mélyedést formázunk, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást hozzáadjuk, és a liszt egy részével összekeverjük úgy, hogy sűrű masszát kapjunk. Ehhez adagoljuk a darabokra vágott hideg margarint, a mogyorót és a reszelt csokoládét, majd a liszttel befedjük, és gyorsan összedolgozzuk, amíg sima tésztát kapunk. Ha ragad a tészta, tegyük egy kis időre hűvös helyre. A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, tepsibe rakjuk, és villával laposra nyomkodjuk. Elektromos sütőben 175-200°C-on előmelegítés nélkül, gázsütőben 3-4 fokozaton 5 perc előmelegítés után kb. 10 percig sütjük. A tortabevonót darabokra törjük és felolvasztjuk, hozzákeverjük a lágy margarint. A már kihűlt süteményeket félig a mázba mártogatjuk, sütőpapírra helyezzük, míg a máz megdermed.
Csokoládéfelfújt
Hozzávalók: a felfújthoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 3 púpozott ek. kakaó, 3 púpozott ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojássárgája, 6 db tojásfehérje
a mártáshoz: 3 db tojássárga, 2 ek. cukor, 5 dl tej, 2 ek. kakaó, 1 csomag vaníliás cukor
A vajból a liszttel meg a tejjel sűrű besamelt főzünk, azon forrón közékeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot meg a kakaót, és langyosra hűtjük. Ekkor adjuk hozzá a hat habbá vert fehérjét, és kizsírozott tűzálló tálba töltjük. A forró sütőben, gőzfürdőben kb. 45 percig gőzöljük. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez kikeverjük a hozzávalókat, és vagy gőz fölött kevergetve, vagy nyílt tűzre téve, de habverővel gyorsan keverve, nehogy összekapjon, mártássá főzzük. Azon forrón külön tálkában kínáljuk a csokoládéfelfújthoz, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelő mennyiséggel locsolja meg.
Csokoládés bögrelepény
Hozzávalók: 2 db tojás, 1 bögre (2 dl) cukor, fél csomag sütőpor, 2 ek. kakaó, 2 dl tejföl, 1 bögre rétesliszt
A tojásokat simára keverjük a cukorral, a sütőporral, kakaóval meg a tejföllel. Apránként, kevergetve hozzáadjuk a réteslisztet, és kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. A forró sütőben tűpróbáig sütjük. Ezt a csokoládés alaptésztát különféleképpen változtathatjuk, így sütés előtt a tetejét durvára vágott dióval is meghinthetjük, akkor kockákra vágva rakjuk majd tálra. Kitűnő tortának is ez a tészta: két lapba vágva, közepét lekvárral megkenve, a tortát édes tejszínhabbal bevonva is tálalhatjuk, de megtölthetjük, bevonhatjuk csokoládé-, illetve diókrémmel is.
Csokoládés krémes
Hozzávalók: a tésztához: 12 dkg margarin, 18 dkg liszt, 5 dkg cukor
a krémhez: 12 dkg margarin, 8 dkg cukor, 5 dkg liszt, 20 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 0,5 dl tej
A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk. Alacsony peremű tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk, középmeleg sütőben megsütjük, majd kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet: a margarint a cukorral és a liszttel kikeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, és takaréklángon, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és hideg helyen megdermesztjük. A darabokra tördelt csokoládét a tejjel felolvasztjuk, és az öntettel a krém tetejét bevonjuk. Kockára vágva tálaljuk.
Diós kifli
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 25 dkg áttört tehéntúró, 25 dkg Rama margarin, csipetnyi só
a töltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, fél citrom reszelt héja vagy mk. őrölt fahéj, 1 dl tej kb., 2 ek. barackíz
a tetejére: 1 db tojás
A tésztához valókat összegyúrjuk, és hűtőszekrényben legalább egy óráig pihentetjük. Késfok vastagra nyújtjuk, és korongokat szúrunk ki belőle. A töltelékhez valókat összekeverjük, és minden korongra 1-1 kiskanálnyit rakva, a tésztát összehajtjuk, csücskeiket kifli alakúra hajlítjuk. Sütőlemezre egymás mellé fektetve, a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal szép pirosra sütjük.
Diós kocka
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg dió, 10 dkg finomliszt, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 6 db tojás, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 40 db felezett dió
Vízfürdőt készítünk. A felsőedénykébe tördeljük és felolvasztjuk az étcsokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A diót durvára megvágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat kettéválasztjuk. Kivajazunk egy közepes nagyságú tepsit. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő: 2. fokozat). A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgákkal és a langyos csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és a lisztes-diós keverékkel felváltva, kanalanként laza mozdulatokkal, a csokoládés masszához keverjük. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk és a sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben a sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálon áttörjük, majd azonnal a sütőből kivett, forró sütemény tetejére kenjük, néhány percig szikkadni hagyjuk. a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk a tortabevonót, a lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megdermedne, késheggyel 4x4 cm-es kockákat jelölünk be rajta, mindegyik közepébe gyöngéden 1-1 fél diót nyomunk, és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Diós /mandulás/ táska
Hozzávalók: a tésztához: 75 dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, 35 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 2 dkg élesztő, kevés tej, csipetnyi só
a töltelékhez: 20 dkg darált dió vagy mandula, 3 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 ek. kakaó
a tetejére: 1 db tojássárgája
A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt egy kevés tejben megfuttatva adjuk hozzá. Ha a tészta nem áll össze, egy kevés hideg vízzel dagasztjuk be. Cipóban, hűvös helyen legalább egy óráig pihentetjük, majd kb. két mm vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel három-négyujjnyi széles négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és először a cukrot, majd a darált diót (vagy mandulát), végül a kakaót is belekeverjük. Minden tésztadarabra egy kiskanállal rakunk belőle, és a tésztalap két átellenes csücskét összefogva, középen összenyomjuk. (megtűzhetjük, ezt a középső csücsköt egy-egy fogvájóval is.) Sütőlemezre egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgával megkenjük, és a forró sütőbe toljuk. Ha fogvájóval tűzzük meg a tésztát, azt sülés után, még melegen kihúzzuk belőle.
Epres-csokoládés praliné
Hozzávalók: 1 tábla (100 g) keserű csokoládé, 12,5 dkg eperdzsem, 2 ek. rum vagy konyak, 15 dkg darált mogyoró, 2 ek. kakaó, 20 db minyonpapír tálka
A csokoládét kevergetés mellet felolvasztjuk, a dzsemet péppé zúzzuk vagy szűrőn átnyomjuk. A dzsemet összekeverjük a rummal vagy konyakkal, és hozzákeverjük a csokoládéhoz. Végül hozzáadjuk a mogyorót, és a masszát addig hagyjuk állni, míg könnyen formálható lesz. A masszából hüvelykujjnyi vastagságú rudat csinálunk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk, és golyókat formálunk belőlük. A golyókat megforgatjuk a kakaóban, és beletesszük a papírtálkákba. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. Hűtve 1-2 hétig is eltartható.
Gesztenyekocka
Hozzávalók: 4 db tojás,8 dkg kristálycukor,8 dkg csokoládé,8 dkg mandula,2 dkg vaj,12 dkg baracklekvár,15 dkg gesztenyemassza,6 dkg porcukor,0,3 dl rum,1 dl csokoládémáz
A tojások sárgáját a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, a darált mandulát. Végül lazán belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A sütőtepsit vajjal kikenjük, liszttel kihintjük, a masszát beleöntjük, és vékonyra elkenjük. Középmeleg sütőben megsütjük, ha kihűlt baracklekvárral megkenjük. A gesztenyemasszát porcukorral és rummal jól összegyúrjuk, egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Végül csokoládémázzal bevonjuk. Kockára vágva kínáljuk.
Gesztenyés sarlott
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza,1 lekváros piskótatekercs,6 lap zselatin,5 dl tejszín,6 dkg porcukor,5 ek. rum,10 dkg ribiszkezselé
A gesztenyemasszát hagyjuk felolvadni, majd krumplinyomón áttörjük. A piskótatekercset kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejszínből kemény habot verünk. Egy mély, gömbölyű formát (vagy tálat) folpackkal kibélelünk. A felszeletelt sütemény háromnegyed részével a formát úgy béleljük ki, hogy a szeletek egymáshoz illeszkedjenek. A gesztenyemasszát a porcukorral és a rummal habosra keverjük. A tejszínhabot óvatosan, nehogy összetörjön, beleforgatjuk. A zseletinlapot a vízből kiemeljük, és 2-3 evőkanál friss vízbe átrakva, kevergetve felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, és a gesztenyés habba keverjük. A gesztenyehabot a tésztával bélelt formába töltjük, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. A tetejét ribiszkezselével megkenjük, és a maradék piskótaszeleteket ráfektetjük. A tál tetejére a szájánál valamivel kisebb tányért fektetünk, kissé lenyomjuk, és még 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tányért levesszük, egy tálat a forma tetejére fektetünk, és gyors mozdulattal megfordítva a sarlottot a tálra borítjuk. A folpackot lehúzzuk, és azonnal tálaljuk.
| | |