Forgács Péter honlapja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szerepképek
 


 









 
Kedvenc szerepek
 
A szerkesztő szerkeszti
 
Ahol én játszom :)
 
Színházi fórumok
 
Fórumok
 
Musical oldalak
 
Fórum
Fórumok : Receptek a Forginak! : Sütemények Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
Bonifac

2004.10.21. 17:53 -

SÜTEMÉNYEK

 

 

ÉDES

 

 

Árvácska

 

 

Hozzávalók: a rózsaszín tésztához:   2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag puncs pudingpor, 3 ek. cukor

                     a sárga tésztához:    2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 3 ek. cukor

                     a barna tésztához:    5 db tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag csokoládé pudingpor, 4 ek. cukor

                     a krémhez:     30 dkg margarin, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 csomag vanília pudingpor, kakaópor

 

A tésztákat külön készítem el. A tojások fehérjét felverem, belekeverem a sárgájával kikevert cukrot, a pudingport és a sütőport. A sárga és a rózsaszín tésztákat kivajazott, kilisztezett őzgerinc formában sütöm meg, a barna tésztát nagyméretű tepsiben. Ha kisült a barna lap, feltekerem. A sárga és a rózsaszín rudakat összefordítom, beleteszem a szétnyitott barna tésztába, és újra feltekerem, hogy együtt hűljenek ki. Közben elkészítem a krémet. A tejben sűrűre főzöm a pudingport. Amíg hűl, a margarint porcukorral, vaníliás cukorral majd a kihűlt pudinggal habosra keverem. A krém háromnegyed részét fehéren hagyom, egynegyedéhez kevés kakaóport keverek. A tésztát úgy állítom össze, hogy a barna lapot kiterítem, rákenem a fehér krémet. A színes rudakat hosszában kettévágom, és leteszek a fehér krémre egy rózsaszín és egy sárga darabot egymás mellé. Rákenem a kakaós krémet. Ellentétes színű darabot rakok a tetejére, és feltekerem. Konyharuhával összefogom, hűtőben dermesztem. Tálaláskor kibontom és szeletelem.

 

 

Bécsi táska

 

 

Hozzávalók: 80 dkg mélyhűtött vajastészta, 40 dkg barackíz, 12 dkg dió, 2 db tojás, 5 dkg vaníliás porcukor

 

A tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A barackízt összekeverjük a darált dióval, és a négyzetek közepére kis halmocskákat rakunk. A tészta széleit felvert tojással megkenjük, majd sarkait átlósan egymásra hajtjuk. A tetejét is megkenjük a tojással, és forró sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.

 

 

Békebeli ischler

 

 

Hozzávalók:    10 dkg mandula, 15 dkg liszt, 15+15+8 dkg margarin, 8+4 dkg porcukor, 6+20 dkg főzőcsokoládé, 3 ek. rum, 10 dkg ribizlilekvár, durvára vágott mandula

 

A mandulát megdaráljuk, mélyebb tálba tesszük, hozzászitáljuk a lisztet, beledaraboljuk a 15 dkg margarint, hozzáadjuk a 8 dkg porcukrot, egy csipet sót, és sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőszekrényben két óra hosszat pihentetjük. 15 dkg kézmeleg margarint a maradék 4 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk 6 dkg darabokra tördelt, meglangyosított csokoládét, a rumot, és a krémet nyomózsákba tesszük. A 20 dkg csokoládét darabkákra tördeljük, hozzátesszük a 8 dkg margarint, felolvasztjuk, és simára keverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra /gázsütő: 3. fokozat/. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 8-10 cm-es köröket szúrunk ki belőle, majd a lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A süteménylapokat deszkára rakjuk, egy sort megkenünk ribizlilekvárral, a lekvár tetejére nyomózsákból krémet nyomunk, befedjük a másik lappal, és összenyomjuk. A megtöltött lapokat bevonjuk a csokoládéval, közepét megszórjuk durvára vágott mandulával, és hagyjuk megdermedni.

 

 

Borzacskák

 

 

Hozzávalók: 40 dkg nutella, 20 dkg csokoládé, 1 dl tej, 15 dkg vaj, 20 dkg háztartási keksz, fél liter pattogatott kukorica

 

A nutellát 10 dkg összetördelt csokoládéval, fél dl tejjel és vajjal egy lábasban melegítsd meg és közben keverd simára. A kekszet daráld meg és locsold meg a maradék tejjel, 6 kávéscsészét bélelj ki folpackkal. Felváltva, több rétegben simítsd bele a nutellás krémet és a kekszmasszát, egyengesd el a tetejét és hűtsd be 1-2 órára. Ezután a csészékből borítsd tálra, és húzd le a fóliát. A maradék 10 dkg csokoládét egy kis lábasban olvaszd meg, csorgasd a desszertek tetejére és azon nyomban még melegen, szórd be őket vastagon pattogatott kukoricával. Ha jól megkötött, rakd a „borzacskákat” tálra. 

 

 

Csíkos kakaósszelet

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 5 dkg kakaópor, 7 db tojás, 16 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja

                      a töltelékhez: 5 dl tej, 3 db tojássárgája, 5 dkg főzni való vaníliás pudingpor, 5 ek. cukor, csipetnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin

                      a tetejére: 10 dkg darált dió, 1 púpozott ek. cukor, 6 dkg kakaópor, 4 ek. porcukor, 4 ek. rum

 

A tésztához a lisztet a kakaóval összekeverjük. A tojások sárgáját a fele cukorral, 1 ek. vízzel, a sóval meg a reszelt citromhéjjal fehéredésig /sűrűn folyósra/ keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát egybeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal /200 C°; légkeveréses sütőben 180 C°/ 15-20 percig sütjük. A tésztát a tepsiről a papírral együtt leemeljük, 10 percig pihentetjük. Utána a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a képen látható módon 3 részre vágjuk.

A töltelékhez egy kevés tejet elkeverünk a tojások sárgájával meg a pudingporral. A maradék tejet a cukorral, a sóval és a margarinnal fölforraljuk. Egy keveset ebből a tojásos masszához merünk, simára keverjük, majd a maradék tejbe öntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik. Továbbra is keverjük, egészen addig, amíg kihűl. Utána két piskótalap közé töltjük; a harmadik lapot félbevágva töltjük meg.

A diót sütőben, közepes lánggal 10-12 percig sütjük-pirítjuk, de rázogatva ezt a tűzhelyen is megtehetjük. Amint kicsit kihűlt, barna héját ledörzsöljük, majd a szemeket a tésztából leeső szélekkel ledaráljuk, és beleforgatjuk a cukrot meg a 2 dkg kakaót is. A bevonathoz a porcukrot 1 dl vízben a kakaópor kétharmadával kevergetve fölforraljuk, és a rummal ízesítjük. A töltött tésztát 14 szeletre vágjuk, majd a langyos csokoládémasszában megforgatjuk. Végül egyenként a diós morzsába hempergetjük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd a maradék kakaót rászitáljuk

 

 

 

Csokis aprósütemény

 

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tasak élesztőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg margarin, 10 dkg darált, enyhén pirított mogyoró, 12,5 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg étcsokoládé tortabevonó, 5 dkg margarin

 

A lisztet és az élesztőport összekeverjük, majd a munkafelületre szitáljuk. A közepébe mélyedést formázunk, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást hozzáadjuk, és a liszt egy részével összekeverjük úgy, hogy sűrű masszát kapjunk. Ehhez adagoljuk a darabokra vágott hideg margarint, a mogyorót és a reszelt csokoládét, majd a liszttel befedjük, és gyorsan összedolgozzuk, amíg sima tésztát kapunk. Ha ragad a tészta, tegyük egy kis időre hűvös helyre. A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, tepsibe rakjuk, és villával laposra nyomkodjuk. Elektromos sütőben 175-200°C-on előmelegítés nélkül, gázsütőben 3-4 fokozaton 5 perc előmelegítés után kb. 10 percig sütjük. A tortabevonót darabokra törjük és felolvasztjuk, hozzákeverjük a lágy margarint. A már kihűlt süteményeket félig a mázba mártogatjuk, sütőpapírra helyezzük, míg a máz megdermed.

 

 

Csokoládéfelfújt

 

 

Hozzávalók: a felfújthoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 3 púpozott ek. kakaó, 3 púpozott ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojássárgája, 6 db tojásfehérje

                      a mártáshoz: 3 db tojássárga, 2 ek. cukor, 5 dl tej, 2 ek. kakaó, 1 csomag vaníliás cukor

 

A vajból a liszttel meg a tejjel sűrű besamelt főzünk, azon forrón közékeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot meg a kakaót, és langyosra hűtjük. Ekkor adjuk hozzá a hat habbá vert fehérjét, és kizsírozott tűzálló tálba töltjük. A forró sütőben, gőzfürdőben kb. 45 percig gőzöljük. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez kikeverjük a hozzávalókat, és vagy gőz fölött kevergetve, vagy nyílt tűzre téve, de habverővel gyorsan keverve, nehogy összekapjon, mártássá főzzük. Azon forrón külön tálkában kínáljuk a csokoládéfelfújthoz, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelő mennyiséggel locsolja meg.

 

 

 

 

Csokoládés bögrelepény

 

 

Hozzávalók:    2 db tojás, 1 bögre (2 dl) cukor, fél csomag sütőpor, 2 ek. kakaó, 2 dl tejföl, 1 bögre rétesliszt

 

A tojásokat simára keverjük a cukorral, a sütőporral, kakaóval meg a tejföllel. Apránként, kevergetve hozzáadjuk a réteslisztet, és kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. A forró sütőben tűpróbáig sütjük. Ezt a csokoládés alaptésztát különféleképpen változtathatjuk, így sütés előtt a tetejét durvára vágott dióval is meghinthetjük, akkor kockákra vágva rakjuk majd tálra. Kitűnő tortának is ez a tészta: két lapba vágva, közepét lekvárral megkenve, a tortát édes tejszínhabbal bevonva is tálalhatjuk, de megtölthetjük, bevonhatjuk csokoládé-, illetve diókrémmel is.

 

 

Csokoládés krémes

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 12 dkg margarin, 18 dkg liszt, 5 dkg cukor

                     a krémhez: 12 dkg margarin, 8 dkg cukor, 5 dkg liszt, 20 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 0,5 dl tej

 

A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk. Alacsony peremű tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk, középmeleg sütőben megsütjük, majd kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet: a margarint a cukorral és a liszttel kikeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, és takaréklángon, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és hideg helyen megdermesztjük. A darabokra tördelt csokoládét a tejjel felolvasztjuk, és az öntettel a krém tetejét bevonjuk. Kockára vágva tálaljuk.

 

 

Diós kifli

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 25 dkg áttört tehéntúró, 25 dkg Rama margarin, csipetnyi só

                      a töltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, fél citrom reszelt héja vagy mk. őrölt fahéj, 1 dl tej kb., 2 ek. barackíz

                      a tetejére: 1 db tojás

 

A tésztához valókat összegyúrjuk, és hűtőszekrényben legalább egy óráig pihentetjük. Késfok vastagra nyújtjuk, és korongokat szúrunk ki belőle. A töltelékhez valókat összekeverjük, és minden korongra 1-1 kiskanálnyit rakva, a tésztát összehajtjuk, csücskeiket kifli alakúra hajlítjuk. Sütőlemezre egymás mellé fektetve, a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal szép pirosra sütjük.

 

 

Diós kocka

 

 

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg dió, 10 dkg finomliszt, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 6 db tojás, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 40 db felezett dió

 

Vízfürdőt készítünk. A felsőedénykébe tördeljük és felolvasztjuk az étcsokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A diót durvára megvágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat kettéválasztjuk. Kivajazunk egy közepes nagyságú tepsit. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő: 2. fokozat). A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgákkal és a langyos csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és a lisztes-diós keverékkel felváltva, kanalanként laza mozdulatokkal, a csokoládés masszához keverjük. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk és a sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben a sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálon áttörjük, majd azonnal a sütőből kivett, forró sütemény tetejére kenjük, néhány percig szikkadni hagyjuk. a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk a tortabevonót, a lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megdermedne, késheggyel 4x4 cm-es kockákat jelölünk be rajta, mindegyik közepébe gyöngéden 1-1 fél diót nyomunk, és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük. 

 

 

Diós /mandulás/ táska

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 75 dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, 35 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 2 dkg élesztő, kevés tej, csipetnyi só

                       a töltelékhez: 20 dkg darált dió vagy mandula, 3 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 ek. kakaó

                       a tetejére: 1 db tojássárgája

 

A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt egy kevés tejben megfuttatva adjuk hozzá. Ha a tészta nem áll össze, egy kevés hideg vízzel dagasztjuk be. Cipóban, hűvös helyen legalább egy óráig pihentetjük, majd kb. két mm vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel három-négyujjnyi széles négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és először a cukrot, majd a darált diót (vagy mandulát), végül a kakaót is belekeverjük. Minden tésztadarabra egy kiskanállal rakunk belőle, és a tésztalap két átellenes csücskét összefogva, középen összenyomjuk. (megtűzhetjük, ezt a középső csücsköt egy-egy fogvájóval is.) Sütőlemezre egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgával megkenjük, és a forró sütőbe toljuk. Ha fogvájóval tűzzük meg a tésztát, azt sülés után, még melegen kihúzzuk belőle.

 

 

Epres-csokoládés praliné

 

 

Hozzávalók: 1 tábla (100 g) keserű csokoládé, 12,5 dkg eperdzsem, 2 ek. rum vagy konyak, 15 dkg darált mogyoró, 2 ek. kakaó, 20 db minyonpapír tálka

 

A csokoládét kevergetés mellet felolvasztjuk, a dzsemet péppé zúzzuk vagy szűrőn átnyomjuk. A dzsemet összekeverjük a rummal vagy konyakkal, és hozzákeverjük a csokoládéhoz. Végül hozzáadjuk a mogyorót, és a masszát addig hagyjuk állni, míg könnyen formálható lesz. A masszából hüvelykujjnyi vastagságú rudat csinálunk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk, és golyókat formálunk belőlük. A golyókat megforgatjuk a kakaóban, és beletesszük a papírtálkákba. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. Hűtve 1-2 hétig is eltartható.

 

 

ªGesztenyekocka

 

 

Hozzávalók:    4 db tojás,8 dkg kristálycukor,8 dkg csokoládé,8 dkg mandula,2 dkg vaj,12 dkg baracklekvár,15 dkg gesztenyemassza,6 dkg porcukor,0,3 dl rum,1 dl csokoládémáz

 

A tojások sárgáját a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, a darált mandulát. Végül lazán belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A sütőtepsit vajjal kikenjük, liszttel kihintjük, a masszát beleöntjük, és vékonyra elkenjük. Középmeleg sütőben megsütjük, ha kihűlt baracklekvárral megkenjük. A gesztenyemasszát porcukorral és rummal jól összegyúrjuk, egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Végül csokoládémázzal bevonjuk. Kockára vágva kínáljuk.

 

 

Gesztenyés sarlott

 

 

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza,1 lekváros piskótatekercs,6 lap zselatin,5 dl tejszín,6 dkg porcukor,5 ek. rum,10 dkg ribiszkezselé

 

A gesztenyemasszát hagyjuk felolvadni, majd krumplinyomón áttörjük. A piskótatekercset kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejszínből kemény habot verünk. Egy mély, gömbölyű formát (vagy tálat) folpackkal kibélelünk. A felszeletelt sütemény háromnegyed részével a formát úgy béleljük ki, hogy a szeletek egymáshoz illeszkedjenek. A gesztenyemasszát a porcukorral és a rummal habosra keverjük. A tejszínhabot óvatosan, nehogy összetörjön, beleforgatjuk. A zseletinlapot a vízből kiemeljük, és 2-3 evőkanál friss vízbe átrakva, kevergetve felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, és a gesztenyés habba keverjük. A gesztenyehabot a tésztával bélelt formába töltjük, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. A tetejét ribiszkezselével megkenjük, és a maradék piskótaszeleteket ráfektetjük. A tál tetejére a szájánál valamivel kisebb tányért fektetünk, kissé lenyomjuk, és még 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tányért levesszük, egy tálat a forma tetejére fektetünk, és gyors mozdulattal megfordítva a sarlottot a tálra borítjuk. A folpackot lehúzzuk, és azonnal tálaljuk.

Bonifac Előzmény | 2004.10.21. 17:53 - #1

SÜTEMÉNYEK

 

 

ÉDES

 

 

Árvácska

 

 

Hozzávalók: a rózsaszín tésztához:   2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag puncs pudingpor, 3 ek. cukor

                     a sárga tésztához:    2 db tojás, fél csomag sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 3 ek. cukor

                     a barna tésztához:    5 db tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag csokoládé pudingpor, 4 ek. cukor

                     a krémhez:     30 dkg margarin, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 csomag vanília pudingpor, kakaópor

 

A tésztákat külön készítem el. A tojások fehérjét felverem, belekeverem a sárgájával kikevert cukrot, a pudingport és a sütőport. A sárga és a rózsaszín tésztákat kivajazott, kilisztezett őzgerinc formában sütöm meg, a barna tésztát nagyméretű tepsiben. Ha kisült a barna lap, feltekerem. A sárga és a rózsaszín rudakat összefordítom, beleteszem a szétnyitott barna tésztába, és újra feltekerem, hogy együtt hűljenek ki. Közben elkészítem a krémet. A tejben sűrűre főzöm a pudingport. Amíg hűl, a margarint porcukorral, vaníliás cukorral majd a kihűlt pudinggal habosra keverem. A krém háromnegyed részét fehéren hagyom, egynegyedéhez kevés kakaóport keverek. A tésztát úgy állítom össze, hogy a barna lapot kiterítem, rákenem a fehér krémet. A színes rudakat hosszában kettévágom, és leteszek a fehér krémre egy rózsaszín és egy sárga darabot egymás mellé. Rákenem a kakaós krémet. Ellentétes színű darabot rakok a tetejére, és feltekerem. Konyharuhával összefogom, hűtőben dermesztem. Tálaláskor kibontom és szeletelem.

 

 

Bécsi táska

 

 

Hozzávalók: 80 dkg mélyhűtött vajastészta, 40 dkg barackíz, 12 dkg dió, 2 db tojás, 5 dkg vaníliás porcukor

 

A tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A barackízt összekeverjük a darált dióval, és a négyzetek közepére kis halmocskákat rakunk. A tészta széleit felvert tojással megkenjük, majd sarkait átlósan egymásra hajtjuk. A tetejét is megkenjük a tojással, és forró sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.

 

 

Békebeli ischler

 

 

Hozzávalók:    10 dkg mandula, 15 dkg liszt, 15+15+8 dkg margarin, 8+4 dkg porcukor, 6+20 dkg főzőcsokoládé, 3 ek. rum, 10 dkg ribizlilekvár, durvára vágott mandula

 

A mandulát megdaráljuk, mélyebb tálba tesszük, hozzászitáljuk a lisztet, beledaraboljuk a 15 dkg margarint, hozzáadjuk a 8 dkg porcukrot, egy csipet sót, és sima tésztává gyúrjuk, majd hűtőszekrényben két óra hosszat pihentetjük. 15 dkg kézmeleg margarint a maradék 4 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk 6 dkg darabokra tördelt, meglangyosított csokoládét, a rumot, és a krémet nyomózsákba tesszük. A 20 dkg csokoládét darabkákra tördeljük, hozzátesszük a 8 dkg margarint, felolvasztjuk, és simára keverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra /gázsütő: 3. fokozat/. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 8-10 cm-es köröket szúrunk ki belőle, majd a lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A süteménylapokat deszkára rakjuk, egy sort megkenünk ribizlilekvárral, a lekvár tetejére nyomózsákból krémet nyomunk, befedjük a másik lappal, és összenyomjuk. A megtöltött lapokat bevonjuk a csokoládéval, közepét megszórjuk durvára vágott mandulával, és hagyjuk megdermedni.

 

 

Borzacskák

 

 

Hozzávalók: 40 dkg nutella, 20 dkg csokoládé, 1 dl tej, 15 dkg vaj, 20 dkg háztartási keksz, fél liter pattogatott kukorica

 

A nutellát 10 dkg összetördelt csokoládéval, fél dl tejjel és vajjal egy lábasban melegítsd meg és közben keverd simára. A kekszet daráld meg és locsold meg a maradék tejjel, 6 kávéscsészét bélelj ki folpackkal. Felváltva, több rétegben simítsd bele a nutellás krémet és a kekszmasszát, egyengesd el a tetejét és hűtsd be 1-2 órára. Ezután a csészékből borítsd tálra, és húzd le a fóliát. A maradék 10 dkg csokoládét egy kis lábasban olvaszd meg, csorgasd a desszertek tetejére és azon nyomban még melegen, szórd be őket vastagon pattogatott kukoricával. Ha jól megkötött, rakd a „borzacskákat” tálra. 

 

 

Csíkos kakaósszelet

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 5 dkg kakaópor, 7 db tojás, 16 dkg cukor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja

                      a töltelékhez: 5 dl tej, 3 db tojássárgája, 5 dkg főzni való vaníliás pudingpor, 5 ek. cukor, csipetnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin

                      a tetejére: 10 dkg darált dió, 1 púpozott ek. cukor, 6 dkg kakaópor, 4 ek. porcukor, 4 ek. rum

 

A tésztához a lisztet a kakaóval összekeverjük. A tojások sárgáját a fele cukorral, 1 ek. vízzel, a sóval meg a reszelt citromhéjjal fehéredésig /sűrűn folyósra/ keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát egybeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal /200 C°; légkeveréses sütőben 180 C°/ 15-20 percig sütjük. A tésztát a tepsiről a papírral együtt leemeljük, 10 percig pihentetjük. Utána a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a képen látható módon 3 részre vágjuk.

A töltelékhez egy kevés tejet elkeverünk a tojások sárgájával meg a pudingporral. A maradék tejet a cukorral, a sóval és a margarinnal fölforraljuk. Egy keveset ebből a tojásos masszához merünk, simára keverjük, majd a maradék tejbe öntjük. 1-2 percig forraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik. Továbbra is keverjük, egészen addig, amíg kihűl. Utána két piskótalap közé töltjük; a harmadik lapot félbevágva töltjük meg.

A diót sütőben, közepes lánggal 10-12 percig sütjük-pirítjuk, de rázogatva ezt a tűzhelyen is megtehetjük. Amint kicsit kihűlt, barna héját ledörzsöljük, majd a szemeket a tésztából leeső szélekkel ledaráljuk, és beleforgatjuk a cukrot meg a 2 dkg kakaót is. A bevonathoz a porcukrot 1 dl vízben a kakaópor kétharmadával kevergetve fölforraljuk, és a rummal ízesítjük. A töltött tésztát 14 szeletre vágjuk, majd a langyos csokoládémasszában megforgatjuk. Végül egyenként a diós morzsába hempergetjük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd a maradék kakaót rászitáljuk

 

 

 

Csokis aprósütemény

 

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tasak élesztőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 db tojás, 12,5 dkg margarin, 10 dkg darált, enyhén pirított mogyoró, 12,5 dkg reszelt csokoládé, 10 dkg étcsokoládé tortabevonó, 5 dkg margarin

 

A lisztet és az élesztőport összekeverjük, majd a munkafelületre szitáljuk. A közepébe mélyedést formázunk, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást hozzáadjuk, és a liszt egy részével összekeverjük úgy, hogy sűrű masszát kapjunk. Ehhez adagoljuk a darabokra vágott hideg margarint, a mogyorót és a reszelt csokoládét, majd a liszttel befedjük, és gyorsan összedolgozzuk, amíg sima tésztát kapunk. Ha ragad a tészta, tegyük egy kis időre hűvös helyre. A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, tepsibe rakjuk, és villával laposra nyomkodjuk. Elektromos sütőben 175-200°C-on előmelegítés nélkül, gázsütőben 3-4 fokozaton 5 perc előmelegítés után kb. 10 percig sütjük. A tortabevonót darabokra törjük és felolvasztjuk, hozzákeverjük a lágy margarint. A már kihűlt süteményeket félig a mázba mártogatjuk, sütőpapírra helyezzük, míg a máz megdermed.

 

 

Csokoládéfelfújt

 

 

Hozzávalók: a felfújthoz: 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 3 púpozott ek. kakaó, 3 púpozott ek. porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojássárgája, 6 db tojásfehérje

                      a mártáshoz: 3 db tojássárga, 2 ek. cukor, 5 dl tej, 2 ek. kakaó, 1 csomag vaníliás cukor

 

A vajból a liszttel meg a tejjel sűrű besamelt főzünk, azon forrón közékeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot meg a kakaót, és langyosra hűtjük. Ekkor adjuk hozzá a hat habbá vert fehérjét, és kizsírozott tűzálló tálba töltjük. A forró sütőben, gőzfürdőben kb. 45 percig gőzöljük. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez kikeverjük a hozzávalókat, és vagy gőz fölött kevergetve, vagy nyílt tűzre téve, de habverővel gyorsan keverve, nehogy összekapjon, mártássá főzzük. Azon forrón külön tálkában kínáljuk a csokoládéfelfújthoz, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelő mennyiséggel locsolja meg.

 

 

 

 

Csokoládés bögrelepény

 

 

Hozzávalók:    2 db tojás, 1 bögre (2 dl) cukor, fél csomag sütőpor, 2 ek. kakaó, 2 dl tejföl, 1 bögre rétesliszt

 

A tojásokat simára keverjük a cukorral, a sütőporral, kakaóval meg a tejföllel. Apránként, kevergetve hozzáadjuk a réteslisztet, és kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. A forró sütőben tűpróbáig sütjük. Ezt a csokoládés alaptésztát különféleképpen változtathatjuk, így sütés előtt a tetejét durvára vágott dióval is meghinthetjük, akkor kockákra vágva rakjuk majd tálra. Kitűnő tortának is ez a tészta: két lapba vágva, közepét lekvárral megkenve, a tortát édes tejszínhabbal bevonva is tálalhatjuk, de megtölthetjük, bevonhatjuk csokoládé-, illetve diókrémmel is.

 

 

Csokoládés krémes

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 12 dkg margarin, 18 dkg liszt, 5 dkg cukor

                     a krémhez: 12 dkg margarin, 8 dkg cukor, 5 dkg liszt, 20 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 0,5 dl tej

 

A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk. Alacsony peremű tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk, középmeleg sütőben megsütjük, majd kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet: a margarint a cukorral és a liszttel kikeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, és takaréklángon, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és hideg helyen megdermesztjük. A darabokra tördelt csokoládét a tejjel felolvasztjuk, és az öntettel a krém tetejét bevonjuk. Kockára vágva tálaljuk.

 

 

Diós kifli

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt, 25 dkg áttört tehéntúró, 25 dkg Rama margarin, csipetnyi só

                      a töltelékhez: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, fél citrom reszelt héja vagy mk. őrölt fahéj, 1 dl tej kb., 2 ek. barackíz

                      a tetejére: 1 db tojás

 

A tésztához valókat összegyúrjuk, és hűtőszekrényben legalább egy óráig pihentetjük. Késfok vastagra nyújtjuk, és korongokat szúrunk ki belőle. A töltelékhez valókat összekeverjük, és minden korongra 1-1 kiskanálnyit rakva, a tésztát összehajtjuk, csücskeiket kifli alakúra hajlítjuk. Sütőlemezre egymás mellé fektetve, a tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal szép pirosra sütjük.

 

 

Diós kocka

 

 

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg dió, 10 dkg finomliszt, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 6 db tojás, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 20 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 40 db felezett dió

 

Vízfürdőt készítünk. A felsőedénykébe tördeljük és felolvasztjuk az étcsokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A diót durvára megvágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat kettéválasztjuk. Kivajazunk egy közepes nagyságú tepsit. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő: 2. fokozat). A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgákkal és a langyos csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és a lisztes-diós keverékkel felváltva, kanalanként laza mozdulatokkal, a csokoládés masszához keverjük. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk és a sütőben kb. 25 percig sütjük. Közben a sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálon áttörjük, majd azonnal a sütőből kivett, forró sütemény tetejére kenjük, néhány percig szikkadni hagyjuk. a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk a tortabevonót, a lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megdermedne, késheggyel 4x4 cm-es kockákat jelölünk be rajta, mindegyik közepébe gyöngéden 1-1 fél diót nyomunk, és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük. 

 

 

Diós /mandulás/ táska

 

 

Hozzávalók: a tésztához: 75 dkg finomliszt, 25 dkg Rama margarin, 35 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 db tojás, 2 dkg élesztő, kevés tej, csipetnyi só

                       a töltelékhez: 20 dkg darált dió vagy mandula, 3 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 ek. kakaó

                       a tetejére: 1 db tojássárgája

 

A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt egy kevés tejben megfuttatva adjuk hozzá. Ha a tészta nem áll össze, egy kevés hideg vízzel dagasztjuk be. Cipóban, hűvös helyen legalább egy óráig pihentetjük, majd kb. két mm vastagra nyújtjuk. Derelyemetszővel három-négyujjnyi széles négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és először a cukrot, majd a darált diót (vagy mandulát), végül a kakaót is belekeverjük. Minden tésztadarabra egy kiskanállal rakunk belőle, és a tésztalap két átellenes csücskét összefogva, középen összenyomjuk. (megtűzhetjük, ezt a középső csücsköt egy-egy fogvájóval is.) Sütőlemezre egymás mellé fektetjük, a tetejüket tojássárgával megkenjük, és a forró sütőbe toljuk. Ha fogvájóval tűzzük meg a tésztát, azt sülés után, még melegen kihúzzuk belőle.

 

 

Epres-csokoládés praliné

 

 

Hozzávalók: 1 tábla (100 g) keserű csokoládé, 12,5 dkg eperdzsem, 2 ek. rum vagy konyak, 15 dkg darált mogyoró, 2 ek. kakaó, 20 db minyonpapír tálka

 

A csokoládét kevergetés mellet felolvasztjuk, a dzsemet péppé zúzzuk vagy szűrőn átnyomjuk. A dzsemet összekeverjük a rummal vagy konyakkal, és hozzákeverjük a csokoládéhoz. Végül hozzáadjuk a mogyorót, és a masszát addig hagyjuk állni, míg könnyen formálható lesz. A masszából hüvelykujjnyi vastagságú rudat csinálunk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk, és golyókat formálunk belőlük. A golyókat megforgatjuk a kakaóban, és beletesszük a papírtálkákba. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. Hűtve 1-2 hétig is eltartható.

 

 

ªGesztenyekocka

 

 

Hozzávalók:    4 db tojás,8 dkg kristálycukor,8 dkg csokoládé,8 dkg mandula,2 dkg vaj,12 dkg baracklekvár,15 dkg gesztenyemassza,6 dkg porcukor,0,3 dl rum,1 dl csokoládémáz

 

A tojások sárgáját a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, a darált mandulát. Végül lazán belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A sütőtepsit vajjal kikenjük, liszttel kihintjük, a masszát beleöntjük, és vékonyra elkenjük. Középmeleg sütőben megsütjük, ha kihűlt baracklekvárral megkenjük. A gesztenyemasszát porcukorral és rummal jól összegyúrjuk, egyenletesen a tészta tetejére kenjük. Végül csokoládémázzal bevonjuk. Kockára vágva kínáljuk.

 

 

Gesztenyés sarlott

 

 

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza,1 lekváros piskótatekercs,6 lap zselatin,5 dl tejszín,6 dkg porcukor,5 ek. rum,10 dkg ribiszkezselé

 

A gesztenyemasszát hagyjuk felolvadni, majd krumplinyomón áttörjük. A piskótatekercset kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejszínből kemény habot verünk. Egy mély, gömbölyű formát (vagy tálat) folpackkal kibélelünk. A felszeletelt sütemény háromnegyed részével a formát úgy béleljük ki, hogy a szeletek egymáshoz illeszkedjenek. A gesztenyemasszát a porcukorral és a rummal habosra keverjük. A tejszínhabot óvatosan, nehogy összetörjön, beleforgatjuk. A zseletinlapot a vízből kiemeljük, és 2-3 evőkanál friss vízbe átrakva, kevergetve felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, és a gesztenyés habba keverjük. A gesztenyehabot a tésztával bélelt formába töltjük, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. A tetejét ribiszkezselével megkenjük, és a maradék piskótaszeleteket ráfektetjük. A tál tetejére a szájánál valamivel kisebb tányért fektetünk, kissé lenyomjuk, és még 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tányért levesszük, egy tálat a forma tetejére fektetünk, és gyors mozdulattal megfordítva a sarlottot a tálra borítjuk. A folpackot lehúzzuk, és azonnal tálaljuk.

Oldal tetejére

 
Ebben Ön is benne van! Köszönöm! :)
Indulás: 2004-08-23
 
Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Az idő nem áll meg! :)
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Az Édesapának ajánlva...

 


Magyar Színházművészeti Lexikon:

//mek.oszk.hu/02100/02139/html/sz07/292.html


 

 
Mindhalálig Beatles zenekar tagjainak honlapja
 
Kedvencek
 
Rendezők és Művészek oldalai
 
Színház, Iskola linkek
 
Érdekes oldalak
 
További társoldalak
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?