Témaindító hozzászólás
|
2004.10.17. 19:09 - |
Sziasztok! Ide is lesrom azt a levest, amit nagyon szeretek. Ez a főzőtök belsejéből készített hús nélküli húsleves. Neve: Tökhúsleves.
Hozzávalók: 1 nagy főzőtök kivájt belseje, zöldségek, fűszerek.
Elkészítés: A tök kivájrt belsejét enyhén sós vizben megfőzzük annyi vízben, amennyi levest szeretnénk készíteni. Mikor a tökbél negfőtt, áttetsző színe van, félretesszük. előveszünk egy másik fazekat, és kevés olajat teszünk bele. Az olajra rátesszük a karikára vágott sárgarépát, amely az olajat szép sárgára festi. Rászűrjük a tökbél főzéséből lett levet, és beletesszük a többi zöldséget ízlés szerint. Én mindent teszek bele, amit egy "valódi" húslevesbe szoktam tenni: fehérrépa, zeller, kelbimbó, 1-2 szem burgonya magyobb darabokra vágva, 1-2 fej vöröshagyma egészben, 2-3 gerezd fokhagyma egészben, só, egész fekete bors, friss zeller és petrezselyem levél, kelkáposzta levél, karalábé, 4 főre készített levesbe 2 húsleveskockát is szoktam beletenni ízesítésnek, majd kóstolás után sót (a kocka is sós). Ha a zöldségek megpuhultak, kész a finom leves. Cérnametélttel, májgombóccal, vagy krumpligombóccal tálalom. Jó étvágyat mindenkinek!:-) |
[3-1]
Kínai tojásos kukoricaleves hozzávalók: 1 kukoricakonzerv (25 dkg), 2 erőleveskocka, 2 tojás, 1 evőkanál vodka, 1 mokkáskanál fehér bors, 2 dkg kukoricaliszt, gyömbér, petrezselyem, zellerzöld, só Elkészítés: Egy liter vízzel és a kockákkal főzz levest, s lassú tűzön 10 percig forrald benne a körömnyi gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben a pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keverés mellett - gyorsan öntsd bele a forró lébe. |
Erdelyi csorbaleves Hozzavalok: 1/2 kg husos erdelyi szalonna, 1 szal gyulai kolbasz, 2 par debreceni, 2 par virsli, 1/2 kg feher kaposzta, 1/2 kg voros kaposzta, 1/2 kg savanyu kaposzta, 2-3 karalabe level, 1 csomag kapor, 1 evokanal so, 1 teaskanal bors, majoranna, bazsalikom, kakukkfu, 3-4 baberlevel, evokanal gulyaskrem, 1 evokanal liszt, 3 fej voroshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 dl tejfol
Elkeszites modja: A szalonnat felkockazzuk, megpiritjuk, a hagymat, fokhagymat aprora vagjuk, radobjuk a szalonnara, hozzaadjuk a vekonyan felszeletelt feher- es voros kaposztat, ill. karalabelevelet, majd a savanyu kaposztat, a kaprot, a fuszereket. Felontjuk 1 liter vizzel, felforraljuk, majd kis langra allitva megfozzuk. Amikor a zoldseg mar puha, megszorjuk az evokanal liszttel, felontjuk tovabbi 1-2 liter vizzel. Beleapritjuk az osszes husfeleket, a kolbaszt, a debrecenit, a virslit, majd a vegen belekeverjuk a tejfolt. |
Sziasztok! Ide is lesrom azt a levest, amit nagyon szeretek. Ez a főzőtök belsejéből készített hús nélküli húsleves. Neve: Tökhúsleves.
Hozzávalók: 1 nagy főzőtök kivájt belseje, zöldségek, fűszerek.
Elkészítés: A tök kivájrt belsejét enyhén sós vizben megfőzzük annyi vízben, amennyi levest szeretnénk készíteni. Mikor a tökbél negfőtt, áttetsző színe van, félretesszük. előveszünk egy másik fazekat, és kevés olajat teszünk bele. Az olajra rátesszük a karikára vágott sárgarépát, amely az olajat szép sárgára festi. Rászűrjük a tökbél főzéséből lett levet, és beletesszük a többi zöldséget ízlés szerint. Én mindent teszek bele, amit egy "valódi" húslevesbe szoktam tenni: fehérrépa, zeller, kelbimbó, 1-2 szem burgonya magyobb darabokra vágva, 1-2 fej vöröshagyma egészben, 2-3 gerezd fokhagyma egészben, só, egész fekete bors, friss zeller és petrezselyem levél, kelkáposzta levél, karalábé, 4 főre készített levesbe 2 húsleveskockát is szoktam beletenni ízesítésnek, majd kóstolás után sót (a kocka is sós). Ha a zöldségek megpuhultak, kész a finom leves. Cérnametélttel, májgombóccal, vagy krumpligombóccal tálalom. Jó étvágyat mindenkinek!:-) |
[3-1]
|